Szukaj na blogu

piątek, 31 stycznia 2014

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki 😉 
Można ją smażyć w całości, robić w plastrach  panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów. 
Robię ją dość często, gdyż mój Mąż  za nią przepada!
Tym razem wybór padł na karkówkę z pieczarkami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu 😉



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 250g pieczarek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • musztarda francuska
  • 1 łyżka mąki
  • bulion

Wykonanie:


Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw, smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie  układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz z sosem do garnka i sosik lekko zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.






11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tak, wg mnie karkówka i grzybki pasują idealnie :)

      Usuń
  2. Świetne, chłopskie danie ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosto, pożywnie i ... smacznie :) cóż chcieć więcej prawda? pozdrawiam

      Usuń
  3. O Jezusiczku, jakie to musi być dobre. Helenko, teraz przeczytałam Twój wpis i nie wiem jak zasnę, a kolację jadłam o 19.00 , więc kiszki marsza grają. Mam jednak zasadę, że po 19.00 nie jem, no chyba że przyjadą dzieci i długo siedzimy, to wtedy wszyscy podjadają.
    Pozdrawiam wieczornie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak Danusiu, najgorsze to przeglądanie blogów kulinarnych wieczorem :) niektóre potrawy są tak apetyczne, że tak jak napisałaś: kiszki marsza grają od samego patrzenia :) pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. a czy moge uzyc prawdziwych grzybkow tylko ze zamrozonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, bo prawdziwe grzybki są jednak bardziej aromatyczne niż pieczarki :) pozdrawiam

      Usuń
    2. dziekuje za podpowiedz i juz biore sie za jej robienie
      pozniej napisze jak smakowalo

      Usuń
  5. Witam ..czy zamiast smazyc mieso moge je wlozyc od razu w rekaw i w rekawie upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażenie mięsa na patelni w dość wysokiej temperaturze ma na celu zamknięcie porów i zatrzymanie wewnątrz mięsa soku, co powoduje, że jest ono bardziej soczyste.Jeśli nie obsmażysz mięsa tylko od razu włożysz je do rękawa będzie ono po prostu gotowało się we własnym sosie. Oczywiście wybór zależy od tego jakie mięsko lubisz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF