Lubicie brązową odmianę pieczarek?
Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami.
Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ).
Ja podsmażyłam je na sklarowanym maśle i podałam posypane szczypiorkiem jako dodatek obiadowy.
Ja podsmażyłam je na sklarowanym maśle i podałam posypane szczypiorkiem jako dodatek obiadowy.
Były pyyycha!
Odkąd odkryłam ich smak, przestałam kupować te białe ...
Składniki:
- 250g pieczarek brązowych (brunatnych)
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól
- koperek lub szczypiorek
Wykonanie:
Pieczarki delikatnie czyścimy, kroimy na ćwiartki. Masło podgrzewamy w garnuszku. Do gorącego masła przekładamy pieczarki, lekko solimy, podsmażamy na małym ogniu ok 10min mieszając. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz