Szukaj na blogu

czwartek, 28 listopada 2013

JAJKA NA BEKONIE CZYLI TO, CO ANGLICY LUBIĄ NAJBARDZIEJ

Jajka na bekonie to typowo angielskie śniadanie :) 
Oczywiście w skład tego obfitego śniadania wchodzą jeszcze kiełbaski, fasolka, grzanki, smażone pomidory i ... uuu... długo by tu wymieniać. 
W każdym bądź razie przeciętny Polak umarłby z przejedzenia spożywając każdego dnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry bekonu
  • odrobina soli
  • pieprz
Wykonanie:

Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych przez bekon robimy sadzone jajka, soląc je tylko odrobinę, bo bekon jest bardzo słony, więc ten słony smaczek pozostał nam na patelni. Gotowe jajka układamy na bekonie i posypujemy szczypiorkiem.




Ja takie jajka podaję z małymi ziemniaczkami, brązowymi pieczarkami i surówką.



3 komentarze:

  1. Helenko, ależ smakowicie te jajka wyglądają. Uwielbiam takie jedzonko, na bekonie chrupiącym to musi być pyszne. Jutro sobie robię na śniadanie. Dziekuję.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja uwielbiam Danusiu jajka sadzone we wszelakiej formie :) Na chrupiącym bekonie również. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. A ja jajka na bekonie chętnie jadam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF