Jajka na bekonie to typowo angielskie śniadanie :)
Oczywiście w skład tego obfitego śniadania wchodzą jeszcze kiełbaski, fasolka, grzanki, smażone pomidory i ... uuu... długo by tu wymieniać.
W każdym bądź razie przeciętny Polak umarłby z przejedzenia spożywając każdego dnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plastry bekonu
- odrobina soli
- pieprz
Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych przez bekon robimy sadzone jajka, soląc je tylko odrobinę, bo bekon jest bardzo słony, więc ten słony smaczek pozostał nam na patelni. Gotowe jajka układamy na bekonie i posypujemy szczypiorkiem.
Ja takie jajka podaję z małymi ziemniaczkami, brązowymi pieczarkami i surówką.
Helenko, ależ smakowicie te jajka wyglądają. Uwielbiam takie jedzonko, na bekonie chrupiącym to musi być pyszne. Jutro sobie robię na śniadanie. Dziekuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
a ja uwielbiam Danusiu jajka sadzone we wszelakiej formie :) Na chrupiącym bekonie również. Pozdrawiam.
UsuńA ja jajka na bekonie chętnie jadam na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń