Podstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :)
Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem kiedy już nie jest taka mięciutka zamieniam ja na sałatę pekińską. Surówki z dodatkiem pekinki są mięciutkie, chrupiące i właściwie cokolwiek do nich dodamy fajnie się komponuje.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- pieprz
- cukier
- szczypiorek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie:
Kapustę kroimy drobno, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobne paseczki. Mieszamy.Solimy, pieprzymy dodajemy odrobinę cukru do smaku i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Robię podobną, z tą różnicą, że zamiast jogurtu daję dressing z oleju rzepakowego (nie ma swojego smaku, a za to tłuszcz jest przewodnikiem innych smaków, więc fajnie wszystko spaja, no i przy tym jest najzdrowszym z olejów :)). I trochę mniej selera naciowego daję, nie lubię jak jego smak dominuje ;)
OdpowiedzUsuńTo może zachowaj tylko nazwę, że to z selera naciowego! A daj same zamienniki.
UsuńA ja jestem w selerze naciowym obłędnie zakochana od lat (nie wiem tylko czy ... z wzajemnością) i dodaję go zawsze sporo, mimo intensywnego smaku. Następnym razem zrobię wersję wg Twojej podpowiedzi z olejem rzepakowym. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń