Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...
Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.
Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.
Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 papryki kolorowe
- 200g pieczarek
- 200g fileta z kurczaka lub indyka
- puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)
- 1 mała metka wędzona
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem na 2-3 cm kawałki. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywka dodajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut.
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuń