sobota, 7 września 2013

LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...
Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.
 Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. 
Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)




Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 papryki kolorowe
  • 200g pieczarek
  • 200g fileta z kurczaka lub indyka
  • puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)
  • 1 mała metka wędzona
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju



Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem  na 2-3 cm kawałki. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywka dodajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy  w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut.



1 komentarz: