Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa 😂
Taak ... kasza manna chyba wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście ja bardzo lubię - pod wszelką postacią.
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny, maliny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie.
U mnie dziś właśnie jeżyny jako pyszny dodatek do kaszki.
Taak ... kasza manna chyba wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście ja bardzo lubię - pod wszelką postacią.
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny, maliny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie.
U mnie dziś właśnie jeżyny jako pyszny dodatek do kaszki.
Składniki:
- pół litra mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- jeżyny (u mnie ze słoiczka)
- 2 płaskie łyżki cukru ( do kaszki)
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego się mleka dodajemy dwie łyżki cukru. Do mleka w szklance - wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Następnie wykładamy kaszkę do salaterek i polewamy sokiem lub owocami.
Uwielbiam kaszę manną 😉 jak mam zachciewajke to robię sobie czasem na kolację 😉
OdpowiedzUsuńNo właśnie Aniu ten przepis jest wynikiem takiej zachciewajki 😅
UsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń