wtorek, 12 stycznia 2021

KASZA MANNA Z JEŻYNAMI

Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa 😂 
Taak ... kasza manna chyba wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście ja bardzo lubię - pod wszelką postacią. 
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny, maliny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie. 
U mnie dziś właśnie jeżyny jako pyszny dodatek do kaszki.



Składniki:


  • pół litra mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • jeżyny (u mnie ze słoiczka)
  • 2 płaskie łyżki cukru ( do kaszki)


Wykonanie:


Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego się  mleka dodajemy dwie łyżki cukru. Do mleka w szklance - wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Następnie wykładamy kaszkę do salaterek i polewamy sokiem lub owocami. 




A poniżej wersja budyniu śmietankowego z jeżynami: 



3 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę manną 😉 jak mam zachciewajke to robię sobie czasem na kolację 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Aniu ten przepis jest wynikiem takiej zachciewajki 😅

      Usuń