Szukaj na blogu

piątek, 2 sierpnia 2013

ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI

Jak lato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. 
Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). 
Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.




Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1  pietruszka
  • kawałek selera
  • bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu)
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru do smaku
  • ew. maggi jeśli ktoś lubi (ja nie lubię)
  • świeży koperek
  • 1 mała wędzona metka
  • łyżka słodkiej śmietanki



    Wykonanie:

    Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy  umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodajemy słodka śmietankę (wcześniej zahartowaną), posypujemy koperkiem i ... gotowe!




















    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF