Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍
Ugotowałam zupę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań.
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.
Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.
Ja gotuję w następujący sposób:
Ja gotuję w następujący sposób:
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- olej do podsmażenia kiełbasy
- koperek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew. odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem.
I ta sama wersja bigosu w roku Anno Domini 2014 ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz