niedziela, 16 czerwca 2013

"BIGOS" Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍 
Ugotowałam zupę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:


Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew. odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem.


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz