Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 lutego 2013

KLOPSIKI ALA MEETBOLSY

Małe, puchate kuleczki. 
Lubiane tak samo przez dzieci jak i przez dorosłych ... w aksamitnym sosie pomidorowym. Cóż chcieć więcej? Powiem krótko. Niebo w gębie!


Składniki:
  • 1kg mięsa od szynki
  • 2 jaja
  • 3-4 czubate łyżki kaszki manny
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 1 cebula
  • bulion
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gęsty przecier pomidorowy
  • śmietanka
  • koperek

Wykonanie:

Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną. Całość wyrabiamy dokładnie. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania), i dodajemy zahartowaną osobno słodką śmietankę. Posypujemy obficie koperkiem.


Podajemy z ziemniaczkami albo jak często u mnie bywa z kopytkami.


1 komentarz:

  1. Ja już nie wiem co pisać bo wszytko jest tak pyszne i pięknie podane że brakuje już mi słów pochwały

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF