Pamiętam, że żur był w moim domu ... od zawsze. Wynika to pewnie z tradycji kujawskiej kuchni. Dlatego zawsze ta pyszna zupa będzie kojarzyła mi się z domem rodzinnym.
Uwielbiam żur 😍 mimo, że to tłusta i kaloryczna zupa. Taki gęsty ... z grzybami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków. Dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku 😎
Składniki:
- 3 - 4 surowe białe kiełbasy
- 1 kiełbasa polska surowa
- kawałek wędzonego boczku
- 2 marchewki (opcjonalnie, dla smaku)
- 1 pietruszka (opcjonalnie dla smaku)
- kawałek selera (opcjonalnie dla smaku)
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- śmietana 18%
- zakwas (najlepiej domowy, a jeśli kupujemy to patrzymy, aby był dobrej jakości)
- ziemniaki
- kilka suszonych grzybów
- ugotowane jajka (u mnie przepiórcze)
Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po parzeniu kiełbasy dodać warzywa, przyprawy, czosnek oraz pokrojone grzyby. Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Kiedy warzywa są miękkie, wyjmujemy je z wywaru (zostawiamy oczywiście ziemniaki). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbasy również pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika/butelki do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać rózgą. Wlać na gotujący się wywar i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek z cebulą i białą kiełbasę.
Dorzucić pokrojone jajka.
Żurek na gęsto to podstawa, bo u mnie nikt nie lubi samej wody. Bardzo apetyczne zdjęcia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam również :-)
OdpowiedzUsuńJadałam i faktycznie robisz pyszny!!!
OdpowiedzUsuńa ja myślę, że jak się ma podane... to wszystko smakuje :)
OdpowiedzUsuńgratuluję,wspaniałe przepisy.Napisane jasno,zrozumiale.Nawet ja 60-latka coś jeszcze się nauczę.Dziękuję
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że moje przepisy się przydają :) pozdrawiam cieplutko!
UsuńIle dodac zuru ze sloika?
OdpowiedzUsuń