Szukaj na blogu

wtorek, 25 sierpnia 2020

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z KRUSZONKĄ I CZEKOLADĄ

 

Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 250 g "Kasi" lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  •  tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kostkę czekolady. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st. 


 







piątek, 21 sierpnia 2020

KLOPSIKI MIELONE W SOSIE KOPERKOWO-WARZYWNYM

Kotlety mielone to moja słabość 💓 
Uwielbiam pod każdą postacią. Jednak niekoniecznie muszą być smażone.
Bardzo lubię też te gotowane. 
Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami.
Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu. 
Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍



Składniki:
  • mięso mielone, ja użyłam ok 1kg łopatki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
Na sos:
  • bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda)
  • liść laurowy
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • śmietana 18% - ilość wg upodobania
  • 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody
  • koperek
  • czasem dodaję także małą, 200 g puszkę groszku konserwowego


Wykonanie:


Do zmielonego mięso dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Następnie warzywa wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do sosu. Sos zagęszczamy mąką i  śmietaną 18%. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość świeżo posiekanego koperku...





                                                

środa, 19 sierpnia 2020

PROSTY SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Bardzo prosty, szybki i pyszny sernik wypatrzony na blogu Ani. 
Sernik jest delikatny, nie za słodki, puszysty, no i robi się go bardzo szybko - co jest dodatkową zaletą 😎
Jest pieczony troche dłużej w niższej temteraturze, co powoduje, że sernik jest równy, i nie opada po wyjęciu z piekarnika. 



Składniki: (u mnie tortownica 24 cm)
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny
  • 4 średnie jajka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem - 60 g proszku
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:


Do zmielonego twarogu wbijamy 4 całe jajka. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz  cukru, opakowanie budyniu oraz skórkę ctytrynową. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy dokładnie. Można to zrobić łyżką, trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Gotową masę serową wylewamy do foremki wyłozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny (lub inne ulubione owoce). Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik zostawiamy jeszcze na około 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu sernik zostawiamy w chłodnym miejscu lub wstawiamy do lodówki.







czwartek, 13 sierpnia 2020

GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z KURKAMI I CAMEMBERTEM

 Grzanki moja miłość! 😍



Składniki:
  • bagietka na grzanki
  • ser camembert
  • kurki
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masła
  • pysznie smakuje także dodana twarda gruszka
Wykonanie:


Kurki oczyścić. Jeżeli  są drobne, zostawiamy je w całości, jeżeli większe - kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, i smażymy całość mieszając około 10 minut na małym ogniu. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 
Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła.  Na każdej  układamy plasterki camemberta i łyżeczkę kurek z cebulką.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. 





środa, 12 sierpnia 2020

PUSZYSTE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Drożdżowe bułeczki ... dla mnie zawsze zostaną Nr 1 wśród wszystkich wypieków 💗💗💗
Kocham ich zapach ... ich smak ... nawet ich nieidealny wygląd (zawsze pękają mi podczas pieczenia, pewnie od przeładowanego powidłami lub owocami wnętrza). 
Są dla mnie pyszne lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale i na drugi - ba nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Czasem wydaje mi się, że z każdym dniem "nabierają mocy"? 😉
Dzisiejsze wyszły mi nieziemsko dobre. Puszyste, leciutkie, odpowiednio słodkie ... i ta maślana kruszonka! 
No dobra 😉 Koniec chwalenia się 😋 Zapraszam do wypróbowania przepisu! 


Składniki: (na około 14 sztuk)
  • 500-600g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Dodatkowo: kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi w danym momencie dysponujemy 😉 I tak będzie smacznie! 


Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione, lekko ciepłe masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je pokrojonymi brzoskwiniami.  Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, bądź uformować podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




sobota, 8 sierpnia 2020

FRANCUSKIE KOPERTY Z KASZANKĄ

Jak z każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍




Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2-3 kaszanki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • do posypania: kminek, czarnuszka, sezam
  • do posmarowania: 1 rozkłócone jajko

Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie lekko studzimy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na środek każdego układamy po łyżeczce kaszanki. Dwa przeciwne boli sklejamy ze sobą. Otrzymane koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).





piątek, 7 sierpnia 2020

CIASTO MARGARYTKA

Bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia. Jako spód możemy wykorzystać suche gofry, biszkopty lub cienką warstwę upieczonego wcześniej biszkoptu. Ciasto jest lekkie i nie mocno przesłodzone, a cytrynowy smak galaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty.





Składniki: (u mnie blaszka 31cmx41cm)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 galaretki przeźroczyste
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków
  • opakowanie gofrów lub biszkoptów (ok. 250 g)
Wykonanie: 


Na spodzie blachy układamy ciastka: gofry lub biszkopty.
3 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki.
Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki.
2 galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do stężenia . Kiedy zaczną tężeć wylewamy je na śmietanową masę.
Chłodzimy w lodówce.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF