Szukaj na blogu

wtorek, 22 lipca 2014

GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ

Gulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad. 
A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. 
Jej "tępy" i suchy smak przełamuję zawsze duuużą ilością podsmażonej cebulki oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. 
W takich towarzystwie wątróbka staje się od razu pysznym daniem obiadowym, a nie ... karą za grzechy :))




Składniki:

  • 1kg wątróbki
  • 3 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej
  • natka pietruszki



Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz pieprzem, podlać wodą i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Pod koniec posolić. Łyżkę mąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.





niedziela, 20 lipca 2014

CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU

Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami. 
Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka. 
Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika. 
Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta .... 
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia.




Składniki:

  • 2 całe jaja
  • 1  opakowanie zsiadłego mleka 330 g
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • morele (świeże lub z puszki) lub inne owoce

Na kruszonkę:
  • 150g mąki
  • 100g drobnego cukru
  • 80g prawdziwego masła

Wszystkie składniki zagnieść razem (w miarę szybko) aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.


Wykonanie:



Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut.







piątek, 18 lipca 2014

RYŻ Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Bardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami. 
Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) 
Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-)







Składniki:

  • 2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200g ryżu
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ostra i słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej
  • bulion



Wykonanie:


Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu, aż cały bulion się wchłonie. Jeśli bulion się wchłonie, a ryż nie będzie jeszcze dostatecznie miękki podlewamy go kolejną porcją bulionu, robimy tak, aż do momentu, kiedy ryż uzyska właściwą konsystencję. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną z zalewy fasolę. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.



czwartek, 17 lipca 2014

FASOLKA Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ NA CIEPŁO

Fasolka z groszkiem i marchewką jest fajnym pomysłem na ciepły dodatek do obiadu i przełamanie standardów,że groszek może być tylko z marchewką :)) Bardzo często serwuję do obiadu takie warzywka na ciepło, szczególnie kiedy jest sezon na żółtą fasolkę. 
Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań. 
Ja robię fasolkę z marchewką pół na pół i dodaję 1/3 puszki groszku.



Składniki:

  • żółta fasolka szparagowa
  • marchew
  • groszek
  • czubata łyżka masła
  • płaska łyżka mąki
  • sól
  • cukier


Wykonanie: 


Marchew obieramy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy marchew i fasolkę, zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej wody przekładamy z powrotem marchewkę, fasolkę oraz odcedzony groszek konserwowy. Zagotowujemy całość. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy  koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa.



środa, 16 lipca 2014

DROŻDŻOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ŚLIWKAMI

Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ... 
A potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :))
 I wtedy moje kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ...
Dziś wersja z czarną porzeczką i śliwkami.



Składniki:

  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 80g prawdziwego masła
Do posypania:
  • cukier waniliowy 



Wykonanie:


Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.


wtorek, 15 lipca 2014

ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM

Smażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) 
Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. 
Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ...
 Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu. 
I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam. 
I przywołałam kolejny raz wspomnienia. 
Domu. 
Rodziny.
Najbliższych.




Składniki:

  • 800g żeberek mięsnych
  • 3 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • ostra papryka
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy



Wykonanie: 


Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one  od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby mięso przeszło przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek podsmażyć posiekane cebule (ok 5 minut) po czym wlać na patelnię 1,5szkl wody, wymieszać z cebulą i całą zawartością patelni zalać nasze żeberka. Do naczynia z mięsem wrzucić liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości żeberek). Podawać z ziemniakami lub grubą kaszą.



piątek, 11 lipca 2014

KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA

Pyszna zapiekana ryba, której pomysł powstał w celu urozmaicenia serwowanych przeze mnie dań rybnych. 
Niestety z największym aplauzem przyjmowana jest u mnie ryba z patelni, bo ... ryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :)) 
Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne😎
Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo😍



Składniki:
  • 800g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz)
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka)
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • koperek


Wykonanie:


Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :))
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.
Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF