Bardzo proste, szybkie do wykonania i smaczne ciasto. Puszyste, delikatne, lekko wilgotne. U mnie ze śliwkami, ale spokojnie pasują tutaj dosłownie każde, sezonowe owoce 👌
Składniki: (foremka 24 cm x 24 cm) - o temperaturze pokojowej
- 2 szkl mąki pszennej
- 2/3 szkl cukru
- 5 całych jajek
- 1 budyń śmietankowy albo waniliowy o wadze 40 g
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
- dowolne owoce, u mnie śliwki węgierki
Kruszonka: z tego przepisu
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych wlewamy cienkim strumieniem olej, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubijamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki śliwek. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone).