Szukaj na blogu

wtorek, 25 listopada 2025

PYSZNA WILGOTNA BABKA MAKOWA

Jeśli szukasz przepisu na naprawdę wilgotną, aromatyczną babkę makową, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości – jesteś we właściwym miejscu. Ta babka to połączenie klasycznego makowego smaku z miękką, delikatną strukturą, która długo pozostaje świeża. Idealna na święta, weekendowe spotkania przy kawie lub wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego. 
Gwarantuję, że smakiem oczaruje wszystkich amatorów makowych wypieków. 



Składniki: (u mnie keksówka o wymiarach 28 cm x 11 cm)
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej 2 łyżkach gorącej śmietanki 30%

Wykonanie:


Mak wsypujemy do miseczki. Dodajemy do niego 10 łyżek gorącej wody, mieszamy. Do maku dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość łyżką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony i wystudzony tłuszcz (masło, margarynę lub olej). Chwilę ubijamy, do połączenia tłuszczu z jajkami. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem i z makiem. Dodajemy także aromat migdałowy i ubijamy całość tylko do połączenia się składników. 
Otrzymaną masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka).
Upieczoną wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 
Wystudzoną dekorujemy lukrem lub polewą. Mi najbardziej pasuje (i smakuje) polewa z mlecznej czekolady









15 komentarzy:

  1. Witam tylko cukier waniliowy i nic więcej to starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. 3/4 szkl cukru - jest w składnikach podane.

      Usuń
  2. No to super zrobie na swieta bedzie inaczej

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, a aromat migdałowy obowiązkowo 😄

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, proste pieczenie a babeczka wygląda obłędnie. No i ten aromat migdałowy, który tu pasuje idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wypieków z makiem - migdałowy aromat obowiązkowo :-) U mnie większość przepisów, to mało skomplikowane wypieki i dania :-))) Dzięki za odwiedziny!

      Usuń
  5. O wow! Przepiękna i bardzo oryginalna babka. W taki sposób makowej babki nie robiłam. No i jest tak pięknie udekorowana że żal jeść,a z drugiej strony trudno się jej oprzeć 😁 odwieczny problem - mieć czy zjeść ciastko 🤣
    Gorące pozdrowienia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie kochana z babką było tak, że zostawiłam sobie 2 kawałki na 2 dni do kawy, a reszta powędrowała do koleżanek w pracy :-) Trochę ich tam jest, więc po kawałku starczyło dla każdego :-))) Uściski!

      Usuń
  6. Cudowna i niezwykle efektowna babeczka. Wygląda przepysznie 😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :-) Prosta, ale bardzo smaczna :)

      Usuń
  7. Babka mnie urzekła i będzie na pewno upieczona:)
    Piekłam makowiec bez ciasta ale to zupełnie inne ciasto i zdecydowanie mniej efektowne. Mam złe zeszłoroczne wspomnienia związane z mielonym makiem, bo trafiłam na wyjątkowo paskudny, gorzki i poszedł do kubła ale spróbuję:)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu, to faktycznie źle trafiłaś :-( Ja kupuję od kilku lat mielony mak firmy Moreso, i jestem z niego zadowolona. Nie ma żadnego zapachu, ani posmaku. Tzn pachnie, ale tylko makiem ha ha ha. Babkę szczerze polecam, wg mnie jest zdecydowanie lepsza od takiej na białkach, gdzie też dodaje się suchy mak. Pozdrawiam, spokojnego weekendu!

      Usuń
    2. Słowo się rzekło, babka upieczona i jest fantastyczna pod każdym względem! Robi się błyskawicznie, piecze się bez problemów ( u mnie 55 minut) a smakuje wybornie:)
      Jest wilgotna, delikatna i co ważne - nie przesłodzona.Idealna!!!
      Tym razem trafiłam na dobry mak i już kupiłam na zapas.
      Będzie powtórka pieczenia:)
      Pozdrawiam cieplutko! Wszystkiego dobrego!

      Usuń
  8. Bardzo się cieszę, że podzielasz moje zdanie ;-) Minimum nakładu, maximum efektu ;-) U mnie również zajmuje TOP OF THE TOP w rankingu babek. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za skorzystanie z przepisu i miły komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF