Jeśli szukasz przepisu na naprawdę wilgotną, aromatyczną babkę makową, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości – jesteś we właściwym miejscu. Ta babka to połączenie klasycznego makowego smaku z miękką, delikatną strukturą, która długo pozostaje świeża. Idealna na święta, weekendowe spotkania przy kawie lub wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.
Gwarantuję, że smakiem oczaruje wszystkich amatorów makowych wypieków.
Składniki: (u mnie keksówka o wymiarach 28 cm x 11 cm)
- 200 g mielonego maku
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła/margaryny/oleju
- aromat migdałowy
Na polewę:
100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej 2 łyżkach gorącej śmietanki 30%
Mak wsypujemy do miseczki. Dodajemy do niego 10 łyżek gorącej wody, mieszamy. Do maku dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość łyżką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony i wystudzony tłuszcz (masło, margarynę lub olej). Chwilę ubijamy, do połączenia tłuszczu z jajkami. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę wymieszaną z proszkiem i z makiem. Dodajemy także aromat migdałowy i ubijamy całość tylko do połączenia się składników.
Otrzymaną masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka).
Upieczoną wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Wystudzoną dekorujemy lukrem lub polewą. Mi najbardziej pasuje (i smakuje) polewa z mlecznej czekolady.









Witam tylko cukier waniliowy i nic więcej to starczy?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. 3/4 szkl cukru - jest w składnikach podane.
UsuńNo to super zrobie na swieta bedzie inaczej
OdpowiedzUsuńSuper, a aromat migdałowy obowiązkowo 😄
OdpowiedzUsuńDo masy makowej obowiązkowo ;-) ! Dziękuję.
UsuńFajny przepis, proste pieczenie a babeczka wygląda obłędnie. No i ten aromat migdałowy, który tu pasuje idealnie:)
OdpowiedzUsuńDo wypieków z makiem - migdałowy aromat obowiązkowo :-) U mnie większość przepisów, to mało skomplikowane wypieki i dania :-))) Dzięki za odwiedziny!
UsuńO wow! Przepiękna i bardzo oryginalna babka. W taki sposób makowej babki nie robiłam. No i jest tak pięknie udekorowana że żal jeść,a z drugiej strony trudno się jej oprzeć 😁 odwieczny problem - mieć czy zjeść ciastko 🤣
OdpowiedzUsuńGorące pozdrowienia 😘
U mnie kochana z babką było tak, że zostawiłam sobie 2 kawałki na 2 dni do kawy, a reszta powędrowała do koleżanek w pracy :-) Trochę ich tam jest, więc po kawałku starczyło dla każdego :-))) Uściski!
UsuńCudowna i niezwykle efektowna babeczka. Wygląda przepysznie 😍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :-) Prosta, ale bardzo smaczna :)
UsuńBabka mnie urzekła i będzie na pewno upieczona:)
OdpowiedzUsuńPiekłam makowiec bez ciasta ale to zupełnie inne ciasto i zdecydowanie mniej efektowne. Mam złe zeszłoroczne wspomnienia związane z mielonym makiem, bo trafiłam na wyjątkowo paskudny, gorzki i poszedł do kubła ale spróbuję:)
Pozdrawiam !
Uuu, to faktycznie źle trafiłaś :-( Ja kupuję od kilku lat mielony mak firmy Moreso, i jestem z niego zadowolona. Nie ma żadnego zapachu, ani posmaku. Tzn pachnie, ale tylko makiem ha ha ha. Babkę szczerze polecam, wg mnie jest zdecydowanie lepsza od takiej na białkach, gdzie też dodaje się suchy mak. Pozdrawiam, spokojnego weekendu!
UsuńSłowo się rzekło, babka upieczona i jest fantastyczna pod każdym względem! Robi się błyskawicznie, piecze się bez problemów ( u mnie 55 minut) a smakuje wybornie:)
UsuńJest wilgotna, delikatna i co ważne - nie przesłodzona.Idealna!!!
Tym razem trafiłam na dobry mak i już kupiłam na zapas.
Będzie powtórka pieczenia:)
Pozdrawiam cieplutko! Wszystkiego dobrego!
Bardzo się cieszę, że podzielasz moje zdanie ;-) Minimum nakładu, maximum efektu ;-) U mnie również zajmuje TOP OF THE TOP w rankingu babek. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za skorzystanie z przepisu i miły komentarz.
OdpowiedzUsuń