Pyszne, proste ciasto z jagodową nutą 😍
Wszystko mi w nim pasuje ... kruchy spód, maślana kruszonka i jagodowo-budyniowy środek 😍
Składniki: (tortownica 22 cm)
Kruche ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki krupczatki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ścieramy (albo wyklejamy) ciastem spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i podpiekamy w 175 st przez 12 minut.
Warstwa jagodowa:
- 220 g dżemu jagodowego
- ok. 400 g umytych i odsączonych jagód (mogą być mrożone)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Na ciasto wyjęte z piekarnika, lekko przestudzone wykładamy dżem, wyrównujemy. Jagody mieszamy delikatnie z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na warstwę dżemu.
- 3 budynie jagodowe bez cukru (każdy o wadze 40g)
- 3 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
Ugotowany budyń, wykładamy na warstwę dżemu z jagodami.
Na budyń wykładamy kruszonkę z tego przepisu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 50 minut.
Pyszne ciasto 🍰🙂😋
OdpowiedzUsuńO rany! To się nazywa jagodzianka pierwsza klasa! Muszę koniecznie coś podobnego zrobić, bo w sumie już dawno nie używałam kruchego ciasta jako spodu tylko głównie ciasta robię. A Twoje ciasto wprost wymarzone na lato!
OdpowiedzUsuń