Szukaj na blogu

środa, 2 lipca 2025

JAGODOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

Pyszne, proste ciasto z jagodową nutą 😍 
Wszystko mi w nim pasuje ... kruchy spód, maślana kruszonka i jagodowo-budyniowy środek 😍



Składniki: (tortownica 22 cm)

Kruche ciasto: 
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ścieramy (albo wyklejamy) ciastem spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i podpiekamy w 175 st przez 12 minut.

Warstwa jagodowa:
  • 220 g dżemu jagodowego
  • ok. 400 g umytych i odsączonych jagód (mogą być mrożone)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Na ciasto wyjęte z piekarnika, lekko przestudzone wykładamy dżem, wyrównujemy. Jagody mieszamy delikatnie z  mąką ziemniaczaną i wykładamy je na warstwę dżemu. 

Masa budyniowa:

  • 3 budynie jagodowe bez cukru (każdy o wadze 40g) 
  • 3 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy. 
Ugotowany budyń, wykładamy na warstwę dżemu z jagodami.
Na budyń wykładamy kruszonkę  z tego przepisu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 50 minut. 







2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto 🍰🙂😋

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! To się nazywa jagodzianka pierwsza klasa! Muszę koniecznie coś podobnego zrobić, bo w sumie już dawno nie używałam kruchego ciasta jako spodu tylko głównie ciasta robię. A Twoje ciasto wprost wymarzone na lato!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF