piątek, 1 marca 2024

JAJKA SADZONE W SOSIE MUSZTARDOWYM

 Uwielbiam jajka w sosie. Czy to chrzanowy, czy musztardowy albo koperkowy - podane z ziemniaczanym puree są dla mnie istną ucztą dla podniebienia. I nie przesadzę jeśli powiem, że gdybym miała wybierać między porządnym kawałkiem mięcha, a obiadem z dodatkiem jajek - zawsze wybiorę te ostatnie 😍 Zazwyczaj do takich jajek w sosie gotuję jajka na twardo i osobno robię sos. Tym razem zrobiłam inaczej i  wykorzystałam sposób Ewy Szczęsnej (Masterchef). Robimy sos musztardowy, razem z jajkami sadzonymi. O maaaamo, kochani! Jakie to dobre! 😍 I szybkie ... i proste. Teraz już jajka będę robiła tylko tym sposobem. 

Polecam.


Na sos:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 350 ml bulionu (lub wody)
  • śmietana 18% (u mnie ukwaszona)
  • 2-3 łyżki dowolnej musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • zielenina

Dodatkowo:

jajka

Wykonanie:

Rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, aby stała się szklista, następnie posypujemy łyżką mąki, zalewamy bulionem, dodajemy musztardę, przyprawy do smaku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, wbijamy jajka, posypujemy zieleniną i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu do ścięcia jajek.