czwartek, 31 października 2024

KRUCHE CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




Składniki:
 (na 25 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: 

do przełożenia ciastek użyłam 100 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady, ale mogą być równie dobrze powidła lub marmolada. 

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawałam ciastka specjalnymi  foremkami. Tyle ile wycięliśmy pełnych kołek, tyle musimy wyciąć kółek z dziurką w środku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia brzegów). Po upieczeniu studzimy. Następnie każde pełne ciastko smarujemy roztopioną białą czekoladą i  przykrywamy drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem, lub dowolnie udekorować 😉





wtorek, 22 października 2024

GULASZ Z KARKÓWKI Z NUTĄ GRZYBOWĄ



Składniki:
  • ok 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion (lub woda)
  • olej lub smalec
  • ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
  • garść suszonych grzybów
Wykonanie: 


Suszone grzyby kroimy drobno. Zalewamy woda. Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, namoczone grzyby wraz z wodą. Przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub ziemniakami.



 


poniedziałek, 21 października 2024

KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I MASĄ Z KASZY MANNY




Składniki na kruche ciasto: (u mnie blaszka 24cm x 24cm)
  • 450 g mąki pszennej (najlepiej 225 g pszennej + 225g krupczatki, ale sama pszenna też może być)
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 220 g masła startego na tarce 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: większą (na spód) i trochę mniejszą (na wierzch). Mniejszą włożyć do zamrażalnika, a drugą wykleić spód foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.

Masa z kaszy manny:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g gęstej śmietany 18%
  • 1 torebka proszku budyniowego śmietankowego (o wadze 40g)
  • 2/3 szkl kaszy manny (suchej)
  • szczypta soli (do białek)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo: dowolne owoce - u mnie morele 


Wykonanie:


Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kolejne składniki ubijając na wolnych obrotach miksera. Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Wyrównać, na masę wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na tarce schłodzoną resztę  ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.






czwartek, 10 października 2024

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KLOPSIKÓW

Zapiekanka z ziemniaków i mielonych klopsików to proste danie jednogarnkowe. Robi się je szybko, jak większość dań z piekarnika 😎 Klopsy są mięciutkie, a ziemniaki nabierają ich posmaku. Do tego podałam surówkę z papryki konserwowej, ogórka kiszonego i cebuli

Obiad - pierwsza klasa!


Składniki:

  • 3-4 surowe obrane ziemniaki 
  • sól
  • oregano lub inne ulubione zioła
  • słodka papryka
  • łyżka oleju

Ziemniaki kroimy na nie mocno grube plasterki. Posypujemy ulubionymi przyprawami, polewamy olejem.

Na klopsiki:

  • 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku kajzerka (później odciśnięta)
  • 1 mała pokrojona drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy dokładnie masę. Formujemy klopsiki wielkością odpowiadające plastrom ziemniaków. 

Wykonanie:

Formę do zapiekania smarujemy olejem (lub masłem). Układamy ściśle plastry ziemniaków na przemian z klopsikami. Dorzucamy 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. 


Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekamy około 40-45 minut. Ja zapiekałam bez przykrycia, chciałam aby klopsiki się zapiekły, a nie ugotowały. 





poniedziałek, 7 października 2024

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM BUDYNIEM


Składniki na ciasto:(foremka 24cm x 24cm)

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 220 g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl wody (lub mleka)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając, a składniki się połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje ciasto bardzo wyrosło, po przekrojeniu na 2 części, wykorzystałam tylko jego spód.

Składniki na wiśniowy  budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (o wadze 40g)
  • 1 galaretka wiśniowa
W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia.

Dodatkowo na górę ciasta:

  • herbatniki lub druga połowa czekoladowego ciasta

Wykonanie ciasta:


Na spód foremki w której piekliśmy czekoladowe ciasto układamy 1 placek. Na niego wykładamy wiśniowy budyń (lekko wystudzony, ale wciąż ciepły). Kiedy budyń całkowicie wystygnie wykładamy na niego wiśnie, i zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się. Kiedy galaretka już stężeje, wykładamy na nią warstwę ciemnych herbatników lub drugą połowę czekoladowego ciasta. Na tym możemy poprzestać lub ozdobić jeszcze ciasto polewą. 

U mnie była to polewa sporządzona z 80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuściłam 100 g białej czekolady + 2 krople spożywczego różowego barwnika.

Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta. 







wtorek, 1 października 2024

TĘCZOWE MINI SERNICZKI

Kolejne kolorowe desery, które przygotowałam to serniczki na zimno. Fajnie wyglądają, są lekkie, nie mocno słodkie, delikatne w smaku 😍 Jeśli pobawimy się w nalewanie kolejnych warstw pod skosem (tak jak ja) będą wyglądać spektakularnie. Takie desery możemy przygotować z galaretek o dowolnym kolorze.



Składniki: na 4 warstwy pod skosem
  • 4 serki waniliowe o wadze 200 g każdy
  • 4 galaretki o różnych kolorach (u mnie jagodowa, frugo ciemne, wiśniowa, cytrynowa)
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy są już zimne każdą z nich łączymy z 200 g serka homogenizowanego (wystarczy za pomocą rózgi). Do ustawionych pod skosem szklanych pojemniczków/pucharków wlewamy pierwszą sernikową warstwę. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy zastygnie wlewamy kolejną warstwę i ponownie chłodzimy w lodówce. Tak samo robimy z pozostałymi dwoma warstwami. 



Środek deseru wypełniamy kolejnymi galaretkami czyli:  
  • 1 galaretką cytrynową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody. 
Do żółtej (cytrynowej) galaretki dodałam ugotowane kulki tapioki, ale są one raczej mało widoczne. To był mały eksperyment, ponieważ po raz pierwszy używałam tapioki 😎