Składniki na spód: (na tortownicę 24 cm)
- 180 g ciemnych herbatników
- 100 g masła
Masło roztopić, herbatniki pokruszyć do konsystencji piasku. Wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boli posmarować masłem. Przełożyć masę herbatnikową, docisnąć, i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 g białej czekolady
- 5 jajek
- 90 g cukru (ok 1/2 szkl)
- aromat cytrynowy
- 2 budynie śmietankowe o wadze 40 g. bez cukru
- 50 g rozpuszczonego, chłodnego masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po 1 jajku, aromat, rozpuszczoną czekoladę oraz budynie. Miksować tylko do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na wcześniej schłodzony spód. Na masę wyłożyć maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st i piec 65 minut. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, wstawiając na niższy poziom od tego, na którym będziemy piec ciasto foremkę lub naczynie z wrząca wodą. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez 30 minut, a następnie studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Schłodzony - dekorujemy polewą z białej czekolady:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz