Ależ to dobre! Trudno się oderwać, i poprzestać na jednej kanapce 😋 Taka pasta to kwintesencja aromatów i smaku. Nie ukrywam, że trochę pracy przy niej jest ... ale warto przygotować, bo jest pyszna!
Składniki: (na ilość widoczną na zdjęciach)
- 4 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- olej
- 100 g kaszy jaglanej
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
Marchew, seler i pietruszkę obierany, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczeny 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, wykładamy na miskę, którą przykrywamy woreczkiem foliowym. W ten sposób będzie nam łatwiej zdjąć skórkę z papryki, kiedy ostygnie.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie około 3 minuty, aby pozbyć się lekkiej goryczki. Nastepnie wykładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut.
Teraz wszystko umieszczamy w blenderze: warzywa, paprykę, z której zdjęliśmy wczesniej skórkę, kaszę jaglaną, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Po przyrządzeniu chłodzimy chwilę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz