Szukaj na blogu

pi膮tek, 16 lutego 2024

SUPER DELIKATNY SERNIK PIECZONY W K膭PIELI WODNEJ

Jeden z lepszych sernik贸w jakie jad艂am 馃槏 
Delikatny, leciutki, bardzo kremowy i nie mocno s艂odki. Podczas pieczenia ro艣nie tylko odrobin臋, ale te偶 nie opada i nie p臋ka.  A wszystko to dzi臋ki pieczeniu go w k膮pieli wodnej. Dla tych, kt贸rzy nie znaj膮 tej metody wyja艣niam. Foremk臋 w ciastem bardzo dobrze zabezpieczamy (je艣li nie sk艂ada si臋 z jednej cz臋艣ci) foli膮 aluminiow膮, aby woda nie dosta艂a si臋 do 艣rodka. Tak zabezpieczon膮 wstawiamy do wi臋kszego naczynia, do kt贸rego wlewamy gor膮c膮 wod臋. Woda powinna si臋ga膰 do po艂owy naszego sernika. Tak przygotowany pieczemy wg przepisu. 



Sk艂adniki: (u mnie foremka o 艣rednicy 24 cm z kominem)
  • 1 kg mielonego twarogu (mo偶e by膰 z wiaderka)
  • 200 ml 艣mietany ukwaszonej 18%
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budy艅 艣mietankowy bez cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮, jasn膮 mas臋 (minimum 10 minut). Nast臋pnie dodajemy stopniowo twar贸g, proszek budyniowy, 艣mietan臋 i sk贸rk臋 z cytryny. Mieszamy tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w, 偶eby zb臋dnie nie napowietrza膰 masy. Mo偶emy to zrobi膰 mikserem na niskich obrotach lub np wygodn膮 do mieszania 艂opatk膮. Przygotowan膮 mas臋 wylewamy do foremki wysmarowanej mas艂em i posypanej m膮k膮. 
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy foremk臋 z ciastem na blach臋 i wlewamy do niej wrz膮c膮 wod臋 na wysoko艣膰 oko艂o 2 cm. Pieczemy przez 20 min w temp. 180°C, nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 150°C i pieczemy kolejne 50 min. Nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik, nie otwieramy go i pozostawiamy w nim sernik na oko艂o 2 godziny. Nast臋pnie wyjmujemy i studzimy ca艂kowicie w temp. pokojowej, po czym sch艂adzamy w lod贸wce kilka godzin. 
Dekorujemy dowolnie: polew膮, cukrem pudrem lub lukrem.
U mnie polewa z bia艂ej czekolady (100g) rozpuszczonej w odrobinie ciep艂ej 艣mietany krem贸wki 30%.  








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF