Szukaj na blogu

pi膮tek, 22 wrze艣nia 2023

JAB艁KA W CIE艢CIE. PYSZNA KLASYKA

No kto nie lubi takich pyszno艣ci? 馃槑 Nie da si臋 ... 馃槀 Pyszne jab艂ka (u mnie anton贸wki, uwielbiam ich kwa艣ny smak w po艂膮czeniu z cukrem) w g臋stym, nale艣nikowym cie艣cie. Smakuj膮 wybornie szczeg贸lnie u progu jesieni, kiedy jab艂ek jest zatrz臋sienie. 馃崕馃崗 Powiem Wam, 偶e dla mnie o niebo smaczniejsze od klasycznych racuch贸w. 



Sk艂adniki:
  • 4 du偶e jab艂ka
  • 250 g m膮ki pszennej
  • 120-130 ml mleka
  • 2 ca艂e jajka
  • p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 4 艂y偶ki cukru
  • opcjonalnie: troch臋 cynamonu
  • olej do sma偶enia
Wykonanie:


Jab艂ka obieramy. Kroimy na plastry o grubo艣ci ok. 0.8 cm. Je艣li s膮 bardzo kwa艣ne (tak jak moje) ka偶dy plasterek posypujemy odrobin膮 cukru. Odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w misce. Za pomoc膮 r贸zgi mieszamy do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Ka偶dy plaster jab艂ka obtaczamy w cie艣cie i sma偶ymy na 艣rednio rozgrzanym oleju na z艂oty kolor z obu stron. Po usma偶eniu posypujemy cukrem lub cukrem pudrem. 





1 komentarz:

  1. Takie placuszki robimy zawsze z wnuczk膮. Ona urabia ciasto, a ja strugam jab艂ka :-)

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF