Szukaj na blogu

czwartek, 23 marca 2023

PROSTY SERNIK GOTOWANY. NA HERBATNIKACH

Stary przepis, na klasyczny, gotowany sernik dzi艣 w troch臋 od艣wie偶onej wersji 馃榾 Prze艂o偶ony ciemnymi herbatnikami, smakowa艂 pysznie! 


Sk艂adniki: (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 1 kg sera mielonego (najlepiej z wiaderka)
  • 4 ca艂e jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 130 ml mleka
  • 3 budynie 艣mietankowe bez cukru o wadze 40 g ka偶dy
  • 200 g mas艂a 
  • ok. 300 g dowolnych herbatnik贸w (u mnie mocno kakaowe)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Na polew臋 czekoladow膮:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 6-8 艂y偶ek 艣mietanki 30%
艢mietank臋 podgrzewamy w rondelku,  dodajemy do niej po艂aman膮 czekolad臋. Mieszamy do rozpuszczenia si臋 czekolady i uzyskania g艂adkiej polewy. 

Wykonanie:

W garnku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy mas艂o z cukrem. Do rozpuszczonego, lekko ciep艂ego mas艂a dodajemy twar贸g, aromat oraz jajka (zdejmuj膮c garnek z palnika  kuchenki). Mieszamy pocz膮tkowo 艂y偶k膮/r贸zg膮/trzepaczk膮, a nast臋pnie r臋cznym mikserem, do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i dodajemy do masy. Rondelek ustawiamy ponownie na  bardzo ma艂ym ogniu i gotujemy ci膮gle mieszaj膮c najlepiej r贸zg膮, do momentu, kiedy masa zg臋stnieje i uzyska konsystencj臋 budyniu.
Foremk臋 wyk艂adamy foli膮 spo偶ywcz膮. Uk艂adamy na dnie warstw臋 herbatnik贸w. Na nie wylewamy ciep艂膮 mas臋, kt贸r膮 przykrywamy ponownie herbatnikami. Na herbatniki wylewamy reszt臋 masy serowej, kt贸r膮 przykrywamy trzeci膮 warstw膮 ciastek. 



Wierzch ciasta mo偶emy posypa膰 cukrem pudrem, ozdobi膰 polew膮 czekoladow膮 lub zostawi膰 bez przybrania. Ch艂odzimy w lod贸wce, najlepiej kilka godzin.










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF