Szukaj na blogu

wtorek, 14 grudnia 2021

PYSZNE KRUCHE ROGALIKI Z POWIDŁAMI

 


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
  • cukier puder lub polewa - do ozdobienia rogalików
  • powidła - do środka rogalików

Wykonanie:


Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut. 





3 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaku - na pewno skorzystam z przepisu po świętach bo bardzo lubię rogaliki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. a można z nadzieniem serowym?ja je wówczas zrobić (masę serową)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można. Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, żółtko - ilość cukru do smaku.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF