Lubi臋 wszelkie kotlety bezmi臋sne 馃構 Przepis贸w na nie, jest na blogu ju偶 ca艂kiem sporo. Lubi臋 kompozycje jajeczne, warzywne czy te偶 te z dodatkiem kaszy. Wszystkie robi si臋 szybko, i odpowiednio skomponowane stanowi膮 pyszny, warto艣ciowy obiad. Dzi艣 postanowi艂am wykorzysta膰 2 ma艂e kalafiory, kt贸re akurat mia艂am w domu. W ko艅cu sezon na nie w pe艂ni 馃槈 Kotlety dobrze si臋 sma偶膮, nie rozwalaj膮 si臋. Jedli艣my je z sur贸wk膮 z pomidork贸w koktajlowych, og贸rk贸w kiszonych i m艂odej cebuli.
Sk艂adniki:
- 2 ma艂e kalafiory ugotowane al'dente w lekko osolonej wodzie
- 1 ma艂a cebula
- 2 z膮bki czosnku (je艣li lubimy)
- sporo posiekanej natki pietruszki
- oko艂o 100 g startego 偶贸艂tego sera
- 2 ma艂e jajka
- 3 艂y偶ki bu艂ki tartej + bu艂ka tarta do panierowania
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- szczypta majeranku
Do miski 艣cieramy na tarce dok艂adnie odcedzonego kalafiora. Dodajemy starty 偶贸艂ty ser, start膮 na tarce cebule, jajka, przyprawy i posiekan膮 natk臋. Mieszamy dok艂adnie. D艂o艅mi formujemy niedu偶e kotleciki. Obtaczamy je w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oleju z obu stron.
Robi臋 tak samo s膮 przepyszne!
OdpowiedzUsu艅Dzisiaj b臋d臋 robi艂a.
OdpowiedzUsu艅