Bardzo proste danie i bardzo fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃
Polecam gorąco!
Składniki:
- kalafior
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór. Lekko studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Takiego kalafiora jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić zaległości 😉, bo warto!
Usuńpycha będę napewno robiła - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto 😍
UsuńKoniecznie musze wyprobowac w niedziele do obiadku 😃😃😃😃
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Olu 😍
UsuńMuszę spróbować , robiłam panierowane różyczki ale to się źle smaży :D
OdpowiedzUsuńTak, różyczki ciężko jest ładnie obsmażyć z każdej strony. Takie plastry są zdecydowanie wygodniejsze 😀
Usuń