Szukaj na blogu

poniedziałek, 1 lutego 2021

SMAŻONY KALAFIOR. PANIEROWANY JAK SCHABOWY.

 Bardzo proste danie i bardzo fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃

Polecam gorąco!



Składniki:

  • kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • bułka tarta do panierowania


Wykonanie:


Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór.  Lekko studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.






8 komentarzy:

  1. Takiego kalafiora jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić zaległości 😉, bo warto!

      Usuń
  2. pycha będę napewno robiła - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musze wyprobowac w niedziele do obiadku 😃😃😃😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować , robiłam panierowane różyczki ale to się źle smaży :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, różyczki ciężko jest ładnie obsmażyć z każdej strony. Takie plastry są zdecydowanie wygodniejsze 😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF