środa, 2 września 2020

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi...
Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą pysznych mielonych jest przede wszystkim dobre mięso (nigdy nie robię ich z gotowego mielonego mięsa) z odrobiną tłuszczu, który podkręci smak mielonych. Wg mnie niezawodna jest tu łopatka albo karkówka. Bardzo ważnym czynnikiem jest też czas wyrabiania mięsa. Minimum 7-8 minut. Musi ono być gładkie i napowietrzone. Jeśli chodzi o przyprawy, to króluje u mnie klasyka: sól, pieprz i majeranek. No i cebulka przesmażona wcześniej na złoty kolor najlepiej na klarowanym maśle. 
No ... pewnie niczego odkrywczego tu nie napisałam 😂  
Ale może moje skromne uwagi pozwolą jakiejś początkującej pani domu zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety?



Składniki na mielone:
  • ok 600 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 namoczona wcześniej kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
  • masło klarowane do podsmażenia cebuli
Wykonanie: 

Cebulę kroimy drobno, przesmażamy wraz z czosnkiem na klarowanym maśle na złoty kolor. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy. Do masy mięsnej dodajemy jajka, odciśniętą kajzerkę, 3-4 łyżki zimnej wody, przesmażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia
  • ew. szczypta cukru

Na  patelni po smażeniu mielonych podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażymy całość chwilę mieszając. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat oraz przyprawy: sól, pieprz, obie papryki. Dusimy wszystko około 20 minut. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy usmażone wcześniej mielone.