Składniki (na ok. 13 sztuk):
- 500 mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja+2 żółtka
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
owoce (do nadzienia)
1 budyń śmietankowy ugotowany z połowy przewidzianej na opakowaniu mleka
kruszonka z tego przepisu
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, resztę mleka, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlewamy do ciasta ciepłe, roztopione masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę budyniu i owoców. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz