Klasyczne, ale jakże pyszne danie obiadowe. Bo kto z nas nie lubi mięciutkiego mięsa, zatopionego w ciemnym, aromatycznym sosie? 😉
Składniki:
- kilka plastrów udźca wołowego
- 1/2 szkl suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- 2 łyżki mąki
- smalec do smażenia
Grzyby zalewamy wodą. Moczymy ok 1 h. Mięso kroimy na niezbyt grube plastry. Posypujemy niewielka ilością mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy dość mocno każdy plaster, aż do przyrumienienia. Przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do podsmażonych wcześniej plastrów mięsa dodajemy zawartość patelni, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mięso zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 2h (do miękkości mięsa). Na koniec zaciągamy lekko sos, łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz