Nie trzeba być rodowitym Włochem, aby wiedzieć, że podstawą dobrego risotto jest ... odpowiedni gatunej ryżu. 😊 Najlepszym dostepnym u nas gatunkiem jest ryż Arborio, Carnaroli lub po prostu „ryż do risotto”. Poza tym: dobry bulion, masło połączone z oliwą, odpowiedni gatunek sera i trochę cierpliwości 😉 (Oczywiście przyda się też białe wino, ale ja najczęściej o nim zapominam). Dodatki do risotto mogą być przeróżne ... tu nie musimy sie trzymac ściśle jakiegoś znalezionego w sieci przepisu. ja osobiście najbardziej lubię pomidorowe i grzybowe 😍
Dzis zapraszam na pysznie kremowe risotto z kurkami.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio lub carnaroli
- 300 g kurek
- 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (super sprawdza się przyrządzony wczesniej rosół)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- ok 50-100 g startego sera parmezan lub grana padano
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz