Szukaj na blogu

poniedzia艂ek, 31 sierpnia 2020

FRANCUSKIE ROGALIKI Z PRA呕ONYM JAB艁KIEM. DLA LENIWYCH. ALBO WYGODNYCH.

Rogaliki dla leniwych , a nawet ... bardzo leniwych 馃槣 Albo zapracowanych. Albo zaj臋tych z jakiego艣 tam powodu. Albo pocz膮tkuj膮cych w sztuce kulinarnej ... 馃榾
Szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie mocno s艂odkie. A mimo to wyj臋te prosto z piekarnika s膮 rewelacyjne. I nie wierzcie - wcale nie trzeba ociera膰 potu z czo艂a i siedzie膰 w kuchni po nocach, 偶eby stworzy膰 co艣 smacznego 馃槈 Od wielu, wielu lat posi艂kuj臋 si臋 gotowym ciastem francuskim i Nooooobla temu, kto je wymysli艂! Mo偶na tak z nim kombinowac, 偶e g艂owa ma艂a 馃槢 Zajrzyjcie do mojej zak艂adki "z ciasta francuskiego", a znajdziecie tam wiele przepis贸w w艂a艣nie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 馃憤



Sk艂adniki:
  • op. ciasta francuskiego
  • 1 ca艂e jajko
  • kilka 艂y偶ek musu jab艂kowego domowego lub gotowego pra偶onego jab艂ka
  • cukier waniliowy do posypania rogali
  • p艂atki migda艂贸w do posypania rogali
  • 2 艂y偶ki  m膮ki do posypania blatu sto艂u

Wykonanie:

U偶ywam mro偶onego ciasta francuskiego, wi臋c po wyj臋ciu z zamra偶alnika odmra偶am je na blacie sto艂u przez ok. 15 minut. Nast臋pnie wycinam niewielkie tr贸jk膮ty. Na ka偶dy z nich nak艂adam 艂y偶eczk臋 pra偶onego jab艂ka i zwijam w miar臋 艣ci艣le rozpoczynaj膮c od podstawy tr贸jk膮ta.  Ka偶dego rogalika smaruj臋 rozk艂贸conym jajkiem, posypuj臋 odrobin膮 cukru waniliowego i p艂atkami migda艂贸w. Blach臋 wyk艂adam papierem do pieczenia, uk艂adam rogaliki. Piek臋 w temp.180 st do zrumienienia - oko艂o 15 minut.








Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF