Oj jak mi się chciało ostatnio racuszków .... takich puszystych, najlepiej
z jabłkami w środku 😋
Uwielbiam drożdżowe, ale są odrobinę bardziej czasochłonne, a czasu akurat zazwyczaj u mnie brak 😠, więc postanowiłam zrobić równie dobre w smaku, a szybsze w wykonaniu - takie na proszku do pieczenia. Można je robić z jabłkami (tak jak u mnie) albo z innymn owocami np. borówkami czy brzoskwiniami (nawet z puszki).
Każda wersja jest bardzo smaczna 😍
Racuszki są smaczne (w przeciwieństwie do drożdżowych) nawet na drugi dzień, po uprzednim lekkim podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce.
Racuszki są smaczne (w przeciwieństwie do drożdżowych) nawet na drugi dzień, po uprzednim lekkim podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce.
Składniki : (na 10 średniej wielkości sztuk)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- dowolne owoce (u mnie 1 jabłko pokrojone w kostkę)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy całość na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do otrzymanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko oraz skórkę cytrynową. Mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy całość na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do otrzymanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko oraz skórkę cytrynową. Mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jakie puszyste! Pięknie :)
OdpowiedzUsuńJakie puchate :).
OdpowiedzUsuńSą puchate i mięciutkie :-)
Usuń