馃槑 Pyszna. O bardziej 艣cis艂ej i lekko wilgotnej strukturze - polecam j膮 wszystkim mi艂o艣nikom tego typu wypiek贸w. D艂ugo zachowuje 艣wie偶o艣膰,
Pami臋tajmy tylko o tym, aby wszystkie sk艂adniki na babk臋 mia艂y temp. pokojow膮.
- 300 g m膮ki pszennej
- 2 op. budyniu 艣mietankowego bez cukru
- 4 jajka
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 3/4 szkl cukru
- kilka kropli aromatu 艣mietankowego
Wykonanie:
Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek. 呕贸艂tka ucieramy z cukrem do bia艂o艣ci. Nast臋pnie dodajemy porcjami olej i jogurt, dok艂adnie mieszamy. M膮k臋 艂膮czymy z proszkiem budynowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i bardzo dok艂adnie mieszamy (艂y偶k膮).
Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Przek艂膮damy je do masy delikatnie mieszaj膮c. Form臋 smarujemy mas艂em i posypujemy lekko m膮k膮 lub bu艂k膮 tart膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na oko艂o 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Ch臋tnie znowu spr贸buj臋 kt贸ry艣 z Twoich przepis贸w na babki :). P.S. Mam dla Ciebie niespodziank臋 :D - jak masz ochot臋, to zajrzyj u mnie na - teraz - drugi post od g贸ry ^^.
OdpowiedzUsu艅Ju偶 biegn臋 :-))))
Usu艅Ale mi to ciasto puszyste wysz艂o :D. Da艂am troch臋 wi臋cej cukru i zrobi艂am jako cytrynowe :).
OdpowiedzUsu艅Suuper, bardzo si臋 ciesz臋 ;-) Modyfikacje w kuchni jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam cieplutko!
Usu艅