Ciasto z dzieci艅stwa 馃槏 Kt贸偶 nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy t臋 prost膮, pyszn膮, lekko wilgotn膮 babk臋 w cienkie paski 馃槑
Przepis jest prosty, babk臋 szybko sie robi, i d艂ugo zachowuje 艣wie偶o艣膰.
Przepis jest prosty, babk臋 szybko sie robi, i d艂ugo zachowuje 艣wie偶o艣膰.
Sk艂adniki: (na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm)
- 5 jaj
- 2,5 szkl m膮ki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1 szkl oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 3 艂y偶ki m膮ki pszennej
- 3 艂y偶ki kakao
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu migda艂owego
Bia艂ka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz 偶贸艂tka. Ciagle ubijaj膮c dodajemy po kolei pozosta艂e sk艂adniki: m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, olej, wod臋 gazowan膮. Otrzyman膮 mas臋 dzielimy na 2 cz臋艣ci. Do jednej dodajemy 3 艂y偶ki m膮ki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 艂y偶ki kakao + aromat migda艂owy. Mieszamy ju偶 teraz tylko 艂y偶k膮. Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na 艣rodku foremki nak艂adamy na przemian 艂y偶k臋 jasnego ciasta, na to 艂y偶k臋 ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na oko艂o 60 minut.
No to piek臋 w艂a艣nie :). 艁adnie wygl膮da, ro艣nie. Tylko paski nie b臋d臋 mie膰 a偶 tak fantazyjne jak Twoje, bo moi mniej czekoladowe lubi膮 - tak tylko do ozdoby doda艂am.
OdpowiedzUsu艅Mam nadziej臋, 偶e ciacho smakuje i po艂owy ju偶 nie ma ;-) U mnie tego ciemnego odrobin臋 na du偶o wysz艂o, zazwyczaj dziel臋 ciasto nie do ko艅ca r贸wno na po艂ow臋, bo te偶 wol臋 wi臋cej jasnego :-)))
Usu艅