poniedziałek, 20 stycznia 2020

CIASTO ZEBRA

Ciasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 
Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. 
Polecam! 




Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm)
  • 5 jaj
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut. 






2 komentarze:

  1. No to piekę właśnie :). Ładnie wygląda, rośnie. Tylko paski nie będę mieć aż tak fantazyjne jak Twoje, bo moi mniej czekoladowe lubią - tak tylko do ozdoby dodałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciacho smakuje i połowy już nie ma ;-) U mnie tego ciemnego odrobinę na dużo wyszło, zazwyczaj dzielę ciasto nie do końca równo na połowę, bo też wolę więcej jasnego :-)))

      Usuń