Ciasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎
Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość.
Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm)
- 5 jaj
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1 szkl oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut.
No to piekę właśnie :). Ładnie wygląda, rośnie. Tylko paski nie będę mieć aż tak fantazyjne jak Twoje, bo moi mniej czekoladowe lubią - tak tylko do ozdoby dodałam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciacho smakuje i połowy już nie ma ;-) U mnie tego ciemnego odrobinę na dużo wyszło, zazwyczaj dzielę ciasto nie do końca równo na połowę, bo też wolę więcej jasnego :-)))
Usuń