Szukaj na blogu

poniedzia艂ek, 20 stycznia 2020

CIASTO ZEBRA

Ciasto z dzieci艅stwa 馃槏 Kt贸偶 nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy t臋 prost膮, pyszn膮, lekko wilgotn膮 babk臋 w cienkie paski 馃槑 
Przepis jest prosty, babk臋 szybko sie robi, i d艂ugo zachowuje 艣wie偶o艣膰. 
Polecam! 




Sk艂adniki: (na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm)
  • 5 jaj
  • 2,5 szkl m膮ki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 3 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 3 艂y偶ki kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu migda艂owego

Wykonanie:

Bia艂ka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz 偶贸艂tka. Ciagle ubijaj膮c dodajemy po kolei pozosta艂e sk艂adniki: m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, olej, wod臋 gazowan膮. Otrzyman膮 mas臋 dzielimy na 2 cz臋艣ci. Do jednej dodajemy 3 艂y偶ki m膮ki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 艂y偶ki kakao + aromat migda艂owy. Mieszamy ju偶 teraz tylko 艂y偶k膮. Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na 艣rodku foremki nak艂adamy na przemian 艂y偶k臋 jasnego ciasta, na to 艂y偶k臋 ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na oko艂o 60 minut. 






2 komentarze:

  1. No to piek臋 w艂a艣nie :). 艁adnie wygl膮da, ro艣nie. Tylko paski nie b臋d臋 mie膰 a偶 tak fantazyjne jak Twoje, bo moi mniej czekoladowe lubi膮 - tak tylko do ozdoby doda艂am.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mam nadziej臋, 偶e ciacho smakuje i po艂owy ju偶 nie ma ;-) U mnie tego ciemnego odrobin臋 na du偶o wysz艂o, zazwyczaj dziel臋 ciasto nie do ko艅ca r贸wno na po艂ow臋, bo te偶 wol臋 wi臋cej jasnego :-)))

      Usu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF