Szukaj na blogu

艣roda, 10 kwietnia 2019

3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 馃槉 Idealne dla wszystkich 艂asuch贸w, gdy偶 ze wzgl臋du na kajmak jest do艣膰 s艂odkie. Mo偶na jednak fajnie zbalansowa膰 jego s艂odycz, nie dodaj膮c np. do 艣mietany  krem贸wki wog贸le cukru pudru (ja dodaj臋 1 艂y偶k臋) i gotuj膮c stosunkowo ma艂o s艂odki budy艅. Wszystko to kwestia naszych upodoba艅 smakowych 馃憤
Najlepiej przygotowa膰 je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmi臋k艂y, a poszczeg贸lne warstwy porz膮dnie st臋偶a艂y. 


Sk艂adniki:


  • ok  700 g  herbatnik贸w 
  • 1 puszka masy kajmakowej (520 g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 400 ml 艣mietany 30% lub 36%
  • 200 g mas艂a
  • 2 艂y偶ki cukru
  • 1 czubata 艂y偶ka cukru pudru
  • 2 艣mietan-fixy 
  • 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego:
2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozosta艂e mleko zagotowujemy z 2 艂y偶kami cukru. Wlewamy budynie do gotuj膮cego si臋 mleka i energicznie mieszamy, a偶 pojawi膮 si臋  b膮belki. Budy艅 przelewamy do miski, przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮 i odstawiamy do wystudzenia. Mas艂o miksujemy, a偶 b臋dzie puszyste, a nast臋pnie dodajemy po 艂y偶ce zimnego budyniu, ci膮gle miksuj膮c, do uzyskania g艂adkiego kremu.

Sk艂adanie ciasta: 

Blaszke wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na sp贸d uk艂adamy herbatniki. Na nich rozsmarowujemy 1/2 puszki kajmaku (mo偶emy go prze艂o偶y膰 do miseczki i lekko podgrza膰, aby by艂o nam 艂atwiej rozsmarowa膰). Kajmak przykrywamy kolejn膮 warstw膮 herbatnik贸w.  Na nie wyk艂adamy przyrz膮dzony wcze艣niej krem budyniowy. Na krem - w臋druje 3 warstwa herbatnik贸w. Na herbatniki wyk艂膮damy drug膮 po艂ow臋 masy kajmakowej. 艢mietan臋 ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubat膮 艂y偶k臋 cukru pudru. Ubit膮 艣mietan臋 wyk艂adamy na kajmak. Na wierzch 艣mietany 艣cieramy czekolad臋. 
Ciasto wstawiamy do lod贸wki najlepiej na ca艂膮 noc. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF