Bardzo szybki i bardzo smaczny deser ❤ ... rodem z Anglii.
Do owoców pod kruszonką wykorzystujemy dowolne, najlepiej sezonowe owoce. Nie umiem powiedzieć, które crumble lubię najbardziej, bo uwielbiam wszystkie! Niestety, gdyby nie to, że jest to deser dość kaloryczny (ze względu na maślaną kruszonkę) mogłabym je jeść każdego dnia ..... 😉
Tu znajdziecie jabłkową wersję tego pysznego deseru 😊
- 300 g malin
- cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne bądź słodkie są nasze owoce)
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- masło do wysmarowania kokilek
Kruszonka:
Przepis na tradycyjną maślaną kruszonkę jest tutaj.
Wykonanie:
Maliny mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszamy. Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy maliny, a na nie sporą ilość kruszonki. Wierzch możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru waniliowego lub posypać płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru kruszonki). Deser zjadamy mocno ciepły, bo wg mnie taki smakuje najbardziej 😊
Jak by to było z mrożonymi malinami lub truskawkami ? obawiam się ze puszczą dużo soku i może być klapa - próbował ktoś ?
OdpowiedzUsuńMozna zrobić i z mrożonymi. Tylko rozmroź je wcześniej.
Usuń