Jesli mam ochotę cos upiec, ale nie mam zbyt dużo na to czasu -
piekę muffinki 😊
Są expresowe do zrobienia ... i mozna z nimi kombinować dosłownie
na 1000-sposobów!
Tym razem upiekłam muffinki na kefirze, z malinami i maślaną kruszonką 😍 Babeczki z tego przepisu są przepyszne ...
lekkie, delikatne i odpowiednio wilgotne.
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 1 cukier wanilinowy 16g
- 1/2 szkl. cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 190 ml kefiru
- skórka orata z 1 sparzonej cytryny
- 80 ml oleju
- dowolne owoce: maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczka itp.
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.
Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotki, na wierzch układamy owoce, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
I wersja "zimowa" muffinek ... 😎 na śniegu ...
super !
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam z borówkami amerykańskimi. Wyszły przepiękne i jak pachną!
OdpowiedzUsuńTo superancko, że wyszły i jesteś zadowolona 👌😊
Usuń