Pyszna, rozgrzewaj膮ca, i baaardzo aromatyczna 馃槏 rewelacyjnie sprawdza tu sie wo艂owina, kt贸ra podkr臋ca smak zupy, a mnogo艣膰 warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ...
Zakocha艂am si臋 w tej zupie ... 馃挀
Sk艂adniki:
- 500 g rozbefu wo艂owego
- 1 cebula
- 2-3 z膮bki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- kawa艂ek pora
- 2 艂odygi selera naciowego
- 4-5 pieczarek
- passata pomidorowa
- 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- ostra papryka
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- 1/2 woreczka ry偶u
- olej
Wykonanie:
W g艂臋bokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojon膮 cebul臋 oraz posiekany czosnek. Chwil臋 podsma偶amy po czym dodajemy pokrojon膮 w kostk臋 wo艂owin臋 (mo偶e to by膰 dowolny kawa艂ek). Sma偶ymy oko艂o 10 minut na do艣膰 silnym ogniu, po czym podlewamy mi臋so wod膮 (lub bulionem je艣li mamy), dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy 20 minut, po czym dorzucamy pokrojone warzywa oraz ry偶. Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci mi臋sa. Na koniec wlewamy passat臋, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Po zagotowaniu posypujemy ca艂o艣膰 posiekan膮 natk膮 lub koperkiem.
Fajna propozycja na danie jednogarnkowe ;-)
OdpowiedzUsu艅