Szukaj na blogu

wtorek, 30 października 2018

BABKA PIEGUSEK. CYTRYNOWO-JOGURTOWA Z CZEKOLADĄ.

Pyszna babka jogurtowa-cytrynowa. Jogurt nadaje jej wilgotności, a skórka cytrynowa i sok - pięknego aromatu. Dodatkowo wzbogaciłam ją czekoladową posypką. Prosty, nieskomplikowany przepis na małe co nieco do kawki 👍



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki posypki czekoladowej ( nie kakaowej tylko z prawdziwej czekolady, można kupić już gotową) lub zamiennie starta na tarce ciemna czekolada


Wykonanie:


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucierany z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do dajemy po 1 jajku ciagle ubijając. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą oraz jogurt. Całość delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok i posypkę czekoladową. Mieszamy łyżką i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 stopni. 





6 komentarzy:

  1. z jakiej firmy posypka czekoladowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy czekolada starta moze byc czy za bardzo sie rozpusci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie umiem powiedzieć. Spróbuj ... i daj znać jak wyszło :-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy mozna z tego przepisu zrobic mufiny i ile piec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Myślę, że ok 25 min będzie ok, ale czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika. Ja sprawdzam każde ciasto przed wyjęciem drewnianym patyczkiem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF