Proste kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. Przepysznie kruche, a całość podkręca lekka pianka + dowolne owoce. Myślę, że każdy kto raz zrobi to ciasto, zakocha się w jego smaku i lekkości ❤
Odpowiednio zabezpieczone wytrzyma spokojnie kilka dni.
Polecam gorąco!
Składniki na kruche ciasto:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 200 - 220 g zimnego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 6 białek
- 2 op. budyniu truskawkowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
- dowolne owoce: u mnie truskawki i borówki
Kruche ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wstawiamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę do ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 15 minut. Po wyjęciu - studzimy.
Na wystudzone ciasto wylewamy naszą piankę, na nią układamy pokrojone owoce. Na owoce ścieramy na tarce drugą połowę kruche ciasta (tę z zamrażalnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut.
Przepysznie wygląda! Zapisuję do zrobienia i chyba padnie na czerwoną porzeczkę :)
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie z porzeczką :-)))
UsuńWygląda przepysznie - wypróbuję Twój przepis przy najbliższej uroczystości :) Ostatnio trafiłam na miejsce z dobrym jedzeniem w Karpaczu i przyznam, że czuję się zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj - powinnaś być zadowolona :-)) Pozdrawiam.
Usuńależ apetycznie wygląda. Oczywiście zapisuję sobie przepis, jak wiele Twoich przepisów Helenko :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda :). Podobne jadłam kiedyś z rabarbarem i było pycha.
OdpowiedzUsuńzrobiłam, ciasto znakomite, ja robiłam z wiśniami, polecam
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś ciasto,wyśmienite nie przeslodzone ja dodałam czereśnie i borówki.Przepis wart polecenia ,dziękuję i pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńCieszę się Olu, że smakowało :-)) Pozdrawiam.
Usuń