Szukaj na blogu

środa, 16 maja 2018

BARSZCZ CZERWONY Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM

Gęsta, sycąca i przepyszna zupa ❤
Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw. 
Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌




Składniki:
  • bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach)
  • 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • sok z cytryny lub ocet
  • szczypta cukru
  • śmietana 18%
  • koperek

Wykonanie:

Do ugotowanego wcześniej buliony dodajemy starte na tarce na oczkach (lub pokrojone w dowolne kształty nożem) warzywa. Gotujemy całość około 20 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ewentualnie cukrem (czasem pomijam jeśli buraki są słodkie) zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy. 
Podajemy z makaronem, ugotowanym osobno. 





3 komentarze:

  1. Wszędzie dzisiaj widzę dania z burakami. U mnie będzie dziś sałatka z botwiny, ale taki barszcz też muszę niedługo ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow - sałatka z botwiny, też pycha, zwłaszcza dla mnie, bo ja straaasznie buraczana (albo buraczkowa) jestem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. These are realⅼy great ideas in concerning blogging.
    You have touⅽhed sⲟmе good points here.
    Any way keep up wrinting.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF