Dziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤
Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc czasu wypieku) co uważam, że jest wielkim plusem, w naszym zabieganym, zapracowanym świecie ...
Babka jest pyszna: bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 czubata szk. mąki pszennej
- 5 całych jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. oleju o uniwersalnym smaku i zapachu
- 1/2 szkl. gorącej wody
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do misy miksera wbijamy jajka, miksujemy do spienienia, a następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek. Chwilę miksujemy całość, a następnie przesypujemy do masy jajecznej suche składniki, i mieszamy całość łyżką, do momentu uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Witam.Aż ślinka cieknie.Masz rację Helenko,bardzo szybkie ciasto,na pewno upiekę.A ta polewa to czekoladowa? Pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńOlu - na moją polewę składa się najzwyczajniej rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada :-) Pozdrawiam.
UsuńPyszna elegancka babeczka ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję .. dziękuję :-)))
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczna :-)
UsuńPachnie w całym domu.Pyszne ciasto. Pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszło Justynko! :-)))
UsuńZdecydowanie ciacho dla mnie, uwielbiam czekoladowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :-))
UsuńWrzątek do ubitych jajek? nie zrobi się z tego jajecznica?
OdpowiedzUsuńWolnym strumieniem wlewaj gorącą wodę - nie zrobi się jajecznica - gwarantuję :-))) Pozdrawiam.
Usuń