Smak dzieciństwa ... rosół z ryżem ❤❤❤
Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna!
Koniecznie muszę gotować ją częściej ...
Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna!
Koniecznie muszę gotować ją częściej ...
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1 skrzydło z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 gałązka selera naciowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- mała cebulka
Wykonanie:
Części kurczaka i indyka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania zbieramy powstałe na powierzchni wody szumowiny. Mniej więcej po pół godziny gotowania się rosołu (na jak najmniejszym ogniu, ma tylko pyrkać jak to mówią) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie obrane warzywka oraz trochę soli. Cebule obieramy przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy.
Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz