Domowe - najlepsze 馃挆
Chyba nie musz臋 o tym nikogo przekonywa膰 馃槈 Domowe cukierki a'la kr贸wki s膮 przepyszne. Mocno s艂odkie i mocno 艣mietankowe. No i co najwa偶niejsze nie zawieraj膮 偶adnych dziwnych dodatk贸w ... , kt贸re niestety mo偶emy odnale藕膰 na etykietach nawet tych renomowanych s艂odyczy.
Chyba nie musz臋 o tym nikogo przekonywa膰 馃槈 Domowe cukierki a'la kr贸wki s膮 przepyszne. Mocno s艂odkie i mocno 艣mietankowe. No i co najwa偶niejsze nie zawieraj膮 偶adnych dziwnych dodatk贸w ... , kt贸re niestety mo偶emy odnale藕膰 na etykietach nawet tych renomowanych s艂odyczy.
Takie cukierki to dla mnie taki troch臋 powr贸t do dzieci艅stwa... wspomnienie domu rodzinnego...
Do takiej dawki s艂odko艣ci - "ma艂a czarna" b臋dzie idealnym dodatkiem 馃槉
Do takiej dawki s艂odko艣ci - "ma艂a czarna" b臋dzie idealnym dodatkiem 馃槉
Sk艂adniki: (na do艣膰 du偶膮 porcj臋)
- 400 g cukru
- 200 g mas艂a
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml 艣mietany krem贸wki
Wykonanie:
艢mietan臋 mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenk臋, dodajemy mas艂o i doprowadzamy do wrzenia. Nast臋pnie odrobin臋 zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, a偶 masa stanie si臋 g臋sta i kleista. Poniewa偶 ja robi艂am du偶膮 porcj臋 trwa艂o to niestety a偶 2 godziny. Je艣li zrobimy z po艂owy porcji musimy mas臋 gotowa膰 oko艂o 1 godziny. Je艣li nie jeste艣my pewni czy masa jest ju偶 odpowiednio g臋sta, nak艂adamy na talerzyk kilka kropli - je艣li po chwili s膮 zastygni臋te to znak, 偶e masa jest gotowa. Gotow膮 mas臋 kr贸wkow膮 przek艂adamy do naczynia wysmarowanego olejem lub dowolnych silikonowych foremek (tych nie musimy smarowa膰 olejem) zostawiamy do ca艂kowitego zastygni臋cia.
Nigdy nie robi艂am, a przyznam 偶e wygl膮daj膮 apetycznie;)
OdpowiedzUsu艅Zach臋cam do spr贸bowania Gosiu :-))
Usu艅wygl膮daj膮 ob艂臋dnie :) mniam
OdpowiedzUsu艅Dzi臋ki! :-)
Usu艅Do tej pory nie mia艂am okazji robi膰 domowej kr贸wki, ale na pewno ch臋tnie spr贸buj臋. Tymbardziej, 偶e przepis nie wygl膮da na skomplikowany :)
OdpowiedzUsu艅Oj dok艂adnie. Przepis jest bardzo prosty, raptem 3 sk艂adniki, jedynie troch臋 monotonny czas gotowania, ale ja w tym czasie robi艂am sobie obiad, wi臋c i tak by艂am w kuchni i mia艂am "oko" na moje gotuj膮ce si臋 kr贸wki :-)
Usu艅Jak by艂am ma艂a, to moja babcia robi艂a Nam w艂a艣nie kr贸wki, ten smak jest idealny! :)
OdpowiedzUsu艅Smak jest idealny, masz racj臋. Mocno ma艣lany, mocno 艣mietankowy i mocno s艂odki :-) Wystarczy 偶ubelek takiej s艂odko艣ci do czarnej kawy i ... jeste艣 w niebie :-)))
Usu艅Aaa...mleczne krowki, m贸j tata pokaza艂 jak si臋 je robi, do dzi艣 pami臋tam ich smak.
OdpowiedzUsu艅Fajnie by by艂o takie na prezent zrobi膰 i w jakim艣 艂adnym opakowaniu da膰 :)
OdpowiedzUsu艅